9.4.08

Caveat Emptor: канцерогени у косметичних засобах

Дослідження, проведені американською Асоціацією спроживачів органічної продукції, показали, що близько половини доступних на ринку США косметичних завобів містять канцероген 1,4-діоксан.

1,4-діоксан є подразнювачем слизової оболонки очей та дихальних шляхів, легко проникає у шкіру. У косметології використовується як розчинник у синтезах активних інгрідієнтів, його сліди можуть потрапляти у кінцеву продукцію.

За даними Асоціації, це речовина є в 97% засобів для випрямлення волосся, 82% висвітлювачів та фарб для волосся, 66% засобів для депіляції, 57% найменувань дитячого мила, 45% автозагарів, 43% лосьйонів для тіла, 36% гормональних кремів, 35% засобів для омолодження, 33% кремів для повік.

Така статистика змушує задуматися не лише про те, чим ми дихаємо та що ми їмо, а й про те, що потряпляє до нашого організму крізь шкіру. Цьому активно сприяє розвиток косметології, коли винаходиться все нові й ефективніші засоби для кращого поглинання усіляких там масок, кремів та лосьйонів.

Проте діоксан – це лише вершина айсберга.

Перед тим, як „купуватися” на рекламу, радимо переглянути вміст флакона, що ви збираєтеся придбати, адже за усіма цими незрозумілими для пересічного громадянина назвами хімічних сполук може критися потенційна небезпека для вашого здоров”я.

Розрізняють скриті та явні канцерогени. Перші самі по собі не є шкідливими, але вступаючи в реакцію з деякими речовинами, утворюють небезпечні сполуки. Так, наприклад, DEA (діетаноламін), ТЕА (триетаноламін) – хімікати, що містяться у миючих засобах, вступають в реакцію із нітратами утворюючи інші речовини – нітрозаміни (сильні канцерогени). Інша група небезпечних хімікатів має назву Formaldehyde Releasers, (речовини, що вивільнюють формальдегід) До них належать Bronopol – (бронопол), Quaternium 15 – (кватерніум-15), Imidazolidinyl Urea – (імідазодініл-мочевина), Diazolidinyl Urea – (діазолідініл-мочевина), DMDH Hydantoin - (DMDH-гідантоїн). Самі по собі, вони не є канцерогенами, але в усіх випадках, вони або розкладаються у флаконі чи тюбику, або прямо у вас на шкірі й вивільнюють при цьому формальдегід, що є потужним канцерогенгом.

Явні канцерогени.... Назва тут горорить сама за себе й подальші пояснення зайві.

DEA – (діетаноламін) Talc – (тальк) Fluoride – (фторид) Saccharine – (сахарин), Crystalline Silica – (кристалічний силікат) Coal Tar Dyes – (кам”яновугільні барвники), Blue1 – (блакитний-1) Green3 – (зелений-3) Arsenic – (мишьяк) Lead – (свинець), Para-phenylenediamine – (парафенілендіамін)

Якщо ви побачите їх на етикетці, ви напевне знаєте що це – канцерогени!

Варто виокремити тут тальк, так часто вживаний нашими мамами та бабусями як присипка для малюків. Тальк - дуже небезпечний канцероген. Близько 25 млн. американок присипають їм геніталії після душу чи ванни, в той час як декілька досліджень показали, що у жінок, які його викорустовують, є велика загроза захворіти на рак яєчників.

Крім того, насторожити повинні й наступні компоненти, що активно використовуються в косметології:

Alcohol (Алкоголь), Aluminum (Алюминий) Підвищують ризик захворювання на рак горла та ротової порожнини.

Flavoring (Ароматизаторы) Деякі ароматичні добавки можуть бути канцерогенними.

Fluoride (Флюорид-Фторид) Потенційний канцероген.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) (лаурилсульфат натрія) – отримуєтьлся із кокосового масла, широко використовується в косметичник очищувачах, шампунях, гелях для душу, пінах для ван. Мабуть, найнебезпечніший інгридієнт у препаратах для догляду за волоссям та шкірою. Проникає в очі, мозок, серце,печінку та затримується там. Затримує розвиток у дітей. Вступає в реакцію із іншими інгридієнтами та утворює нітрозаміни (нітрати). Багато фірм маскують свою продукцію, що містить SLS під натуральну, вказуючи „отримано із кокосових горіхів”.

Sodium Laureth Sulfate (SLES) (Лауретсульфат Натрія) Аналогічний Sodium Lauryl Sulfate. Окрім нітратів утворює також діоксини.


Натуральна косметика
Немає жодних юридичних визначень слова „натуральний”. В косметології цим словом можна назвати все, що забажає виробник. Вживання цього терміну не має жодних юридичних зобов”язань. Загалом, “натуральна косметика” — це просто рекламний трюк. Нема жодних критеріїв того, що може, а що не може містити „натуральний” продукт. Косметичні засоби, які позиціонуються як „натуральні”, як правило, містять консерванти, барвники та інші компоненти, які не є натуральними.

Що де шукати? (канцерогени та інші шкідливі речовини)

Mouthwashes (Ополіскувачі для ротової порожнини)
• Alcohol
• Flavoring
• Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Toothpastes (Зубні пасти)
• Fluoride
• Sodium Fluoride
• Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Shampoos (Шампуні)
• Diethanolamine (DEA)
• Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
• Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Conditioners (Кондиціонери)
• Diethanolamine (DEA)
• Propylene Glycol
• Tallow (Animal Fat)

Shaving Gels/Creams (Креми для гоління)
• Diethanolamine (DEA)
• Propylene Glycol
• Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Deodorants (Дезодоранти)
• Aluminum Butane Propane
• Propylene Glycol

Shower Bars/Gels (Гель/мило)
• Diethanolamine (DEA)
• Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
• Sodium Laureth Sulfate (SLES)
• Tallow (Animal Fat)

1 коментар:

HITechBlog сказав...

Почему люди начинают, а потом забрасывают вести блоги? Вот начал вести блог
Банковские новостиНадеюсь буду его регулярно обновлять.